BryceEngstrom

Text Reformatting Itself

Recommended Posts

I am seeing this repeatedly.  May be happening between updates.  As in, I haven't worked on this file for a couple of weeks, installed the latest update, and now this is happening AGAIN.  As in, I have seen this repeatedly in X8.  I have also seen it when importing CAD from other sources as well.

 

But, the attached screen shots are (1) some text I placed a couple of weeks ago, and now come back to it and all over the place I have to re-size the text box to get the missing letter, or letters, to show. (2) If I zoom in, before re-sizing the box, it looks like this, and (3) re-sizing the box to get the text back to the way I originally placed it.

 

Anyone else experiencing this?  Search didn't turn up anything. Super annoying to have to go back over all my elevations and make sure this is all fixed.

 

post-67-0-76972300-1456870896_thumb.jpg

post-67-0-51347400-1456870905_thumb.jpg

post-67-0-18551600-1456870922_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

YEP I ALSO GET THIS, WISH THEY WOULDN'T DO THIS EVERY TIME

I now have been going thru all the templates and unblock and click on height and width and rename and re-block.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Happens to me all the time - usually like you, opening up an old plan. Or even worse, someone else's plan with a different font.

Share this post


Link to post
Share on other sites

One thought, but might not be related: if it is an old plan, and you use Chief's default Blueprint font, then they made the font bigger with the release of X7 which means it's bigger in X8 as well.  This will cause the issue.  If this is the case, either deal with it and change the formatting and it will work going forward, or change to a different default font,  or install the old font (pre X7).  I do both: install old font so older plans aren't effected, and have changed my default font so that new plans aren't effected if they decide to change it again.  This change was a big annoyance and discussed in a previous thread.

 

On another note: I did a couple undos the other day and saw that formatting change which was strange because it wasn't there before the undo.  Did redo, then undo again and it went back.  Couldn't explain it.

 

Just some thoughts, hopefully they help someone on this thread or someone else reading this thread.  If I find the old thread on this, I'll link to it in an edit of my post.

Share this post


Link to post
Share on other sites

This also happens in plans started in X8.  I am not SURE the problem is a result of a program update, only guessing.  And, I've been using nothing but Arial font for years.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Happened to me and I use "Ariel" for everything but only in a text block.

Share this post


Link to post
Share on other sites

This has been happening for almost as long as I can remember, and it's been reported many, many times. I don't know why this can't get fixed permanently. It always seems to be too mysterious to track down.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm, that is strange. I have not had this happen to me. Perhaps you shouldn't use Arial? I always used a font call "technical" in my designs because it was clean and looked nice, and I could use in CA and my other engineering drawings. However, since I've had CA X6 & X7 I have been using the "Chief Architect Blueprint" font. No problems at all...

Share this post


Link to post
Share on other sites

This has been happening for almost as long as I can remember, and it's been reported many, many times. I don't know why this can't get fixed permanently. It always seems to be too mysterious to track down.

 

Yes, I have noticed it before too but it seemed to center around either bringing a plan forward from an earlier version of Chief or from importing someone else's DWG file.  But now I KNOW it's happening in plans I started in X8.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I really hate it that some people insist on using non-standard fonts.  I get a Plan of Layout that has all sorts of strange fonts.  When go ahead and open them either Chief or Windows substitutes something they think is "close" and sometimes the size get's changed at the same time.

 

Then there are also the strange "Text Styles" that some users have come up with.  Grrrrr............

Share this post


Link to post
Share on other sites

I really hate it that some people insist on using non-standard fonts. I get a Plan of Layout that has all sorts of strange fonts. When go ahead and open them either Chief or Windows substitutes something they think is "close" and sometimes the size get's changed at the same time.

Then there are also the strange "Text Styles" that some users have come up with. Grrrrr............

I think some people simply don't realize how fonts work, that they do not really travel with the file, and that in order to use them on another machine they must actually be installed on that machine (as well as every other computer involved along the way) or else they must be replaced (albeit only during edits in some cases).

Share this post


Link to post
Share on other sites

CorelDraw allows one to embed fonts......... be nice if Chief would consider doing this........ the fact that one company does it means it is possible........ The save option allows you to do this, it even tell you how big the Embed font file will be.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have had his exact problem. It only has been an issue in X8. The last few words of a sentence keep disappearing. I emailed it to tech support and they said they could not replicate it. Obviously other people here have. And I use Arial font exclusively because its clear and easy to read on plans. They need to fix this. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I also use Ariel exclusively. The problem is in my text blocks on the layout, that I have had for years. It seems that the last update is the culprit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I may be from text that was changed by re-sizing the window instead of opening the dbx and typing in the font size.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just sent support request before I saw this thread.

Same problem in X8, not a problem in X7 unless I blocked the text.

I too use Arial. Don't care for the Chief Font.

 

 

post-2435-0-52567600-1457130175_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes, I hav

e seen this happ

en as wel

l.

Share this post


Link to post
Share on other sites

LOL, it's happy hour here in Florida.

 

Signing off

 

post-2435-0-78621700-1457134659.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well, if/when I  upgrade to X8, if the chief font starts giving me problems I'll go back to my other font that I always used. It was/is in the windows pack to start so guess I'll be ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Is this Rich Text, by chance?  I had a LOT of problems with my text boxes re-formatting themselves in the past.  I started using regular text boxes (not Rich Text) and I haven't had a problem since.  Only downside is that regular text boxes aren't as customizable as Rich Text boxes.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

When i used the technical font in word or other programs it worked fine. I would have to go back to check if it is rich text or not. It may be a "TT", aka True type font.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I use Ariel a lot.  Ariel Narrow in a number of placed.  I don't block the text, but it will open just fine on my computer, but when we open the file on my associate's computer it re-formats as being discussed.  I have taken the font file and installed it on their computer and it still persists.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jared,

 

You would need to modify the "Text Styles" on your associates system to utilize the font you loaded.  His Text Styles are currently using something else.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Is this an Ariel/Chief conflict?  Seems like those that are having the most trouble are those who use Ariel???  Are non-Ariel font users having issues as well?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Is this an Ariel/Chief conflict?  Seems like those that are having the most trouble are those who use Ariel???  Are non-Ariel font users having issues as well?

I'm not having this problem.  My guess is that it's a matter of something in Text Styles, Defaults or Preferences.  There may have been some changes in going from X7 to X8. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

  • Member Statistics

    27645
    Total Members
    6254
    Most Online
    ChiefUserTyMN
    Newest Member
    ChiefUserTyMN
    Joined
  • Similar Content

    • By KINGSTONDRAFTER
      I frequently transfer Chief files between my PC & Laptop.  Consistantly when opening files after transferring, the width of text has contracted by a space and forces a 2nd text line to be created.  This happens in both plan and layout files.  If I then select all the text on a plan or layout and open, and then close, the text widths correct themselves and all is okay.  Annoying. Any ideas or remedies?   Thanks Glen
    • By divreig
      Anyone know how to change label text size? I am working on a large building and the layout scaling is 1/32". The labels are too small and cant be read. I cant find options for text size all the label panel, all it has that box that says use default, that I can check and uncheck. But don't know where to edit this default size or the individual label text size. 


    • By cjanderson66
      Does anyone know how to create custom arrows for leaders.  I know Chief has many different arrows to select but I am still old school and like the thick arrows that I used to draw that are Architectural.  This has been one of my pet peeves is keeping my drawings looking Architecturally hand drawn i.e. text, line weights dims, and arrow are key.
    • By Ridge_Runner
      I am having a problem with Rich text adding double arrows, one on each line segment. It just started doing this in X10. I have looked in Help and looked thru numerous pages on Search and find no option to even add a second arrow, much less turn it off! Very frustrating. Anyone know how to change this to just one arrow? One old topic suggested the Connect Line Segments might be turned off, but that is not the case; I checked and it is On.
    • By trentsbc
      Is there a way in Chief to do a multiple copy/replicate object of a text object and have the ability to auto update the text? Specifically, I need to multiple copy text and need it to update the text from 250 to 251 etc. I need to do this hundreds of times. :/