Layout Problem


johnbds
 Share

Recommended Posts

Greetings,

 

I am a fairly new user and have run into a problem creating my layout file, would greatly appreciate any help you can offer.  I have watched the videos and read through the Reference Manual, but still cannot figure it out.   From the plan file with the floor plan layer set displayed, I send it to page 1 of layout, all good.  Next, with the framing roof layer set displayed I send it to page 2 of the layout.  The roof layer set is now displayed on page 2, but page 1 of the layout has now replaced the floor plan layer set with the roof layer set.  Every time I send another plan layer set to layout, all layout pages change to display only the most recently sent plan layer set.  I am at my wit's end, any help would be so appreciated.

 

Thank you,

John Cunningham

X10

McKeown, Colleen & Joe - 23.zip

McKoewn, Colleen & Joe - Prelim V2- HELP.layout

Link to comment
Share on other sites

Sounds like you maybe have "Make Copy of Active Layer Set" selected in the Send to Layout DBX under the Send Options tab and you are not giving an independent name and just using the default "Layout Set 1".  If you have a layer set for each view you are sending to layout you don't need to use this feature at all.

 

If that is not it I would need to take a detailed look at your plan file which I have not done yet.

Link to comment
Share on other sites

Thanks Chopsaw -  "Make Copy of Active Layer Set"  is not checked in the Send to Layout DBX.   I don't understand how, and if I need to, give an independent name.  I  just change layer sets to the view I want and Send to Layout with Make Copy of Active Layer Set not checked.  If I understand your response correctly, that should work. Yes?

image.png

image.png

Link to comment
Share on other sites

The biggest time saving feature of the program is the Annotation Sets. In my workflow, Each layout box sent to layout should be using a distinct annoation set. Floor plans, framing plans, site plan, landscape plan, elevations, electrical hvac,etc , all have their own annotation sets and therefore their own layer sets. You can choose not to work in this way but the results will be the chaos you just saw.

Link to comment
Share on other sites

Plan Views are very confusing creatures. Very powerful at first glance, and very dangerous at the second.

 

Issue:

At first glance Plan views appears to let you specify Annotation Set, LayerSet, CAD layer, and active defaults (Dimension Def, RichText, Callouts, Markers, arrows). How awesome is that, right? WRONG!

 

If you change just about ANYTHING in the plan view object options, Layerset, CAD Layer, OR ANY OF THE DEFAULTS You will notice that the name of a AnnoSet will be changed to "Using Active Defaults". Now IF you have a Roof Plan View open using "Roof Anno Set", and You made a change to the "Roof Plan View" object.. Your plan view now may be using  using active defaults and an roof object you are drawing could be using will be on Foundation Anno Set.

 

The Best Practice for Plan Views: (1) use dedicated anno sets, [e.g. roof, foundation, ...] (2) never make changes to the plan view object other than specify ANNOset (3) make changes to anno set and only anno set let it drive dedicated layerset [roofSets, foundationSet, etc] and the defaults. The AnnoSets are the kings.

 

Never send to a layout  something that is using "Active Defaults". 

 

PlanView.thumb.jpg.1b92646d38a4b4c1eef3fe34a5c9f1b0.jpg

 

>  Every time I send another plan layer set to layout, all layout pages change to display only the most recently sent plan layer set.  I am at my wit's end, any help would be so appreciated.

 

Rely on annosets not the plan views. When sending to a layout check annoset and the layerset. Plan Views are something that allow a designer to have more than one screen open of the same plan.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

25 minutes ago, BrownTiger said:

Rely on annosets not the plan views

I have a different take on it. Where I see the confusion comes in is whenever you have a saved plan view.

IF you send a view to layout with Plan View listed as "None" then you can rely on anno-sets.

5bba668603349_PlanViewsettonone.thumb.png.bfd01a58aaf950aeaa55af30955f560e.png

IF it has a named plan view that is what the layout box will use AND you can't specify the anno-set in the layout box.

5bba66a44fb3c_Cantaccessannotationset.thumb.png.8c6aec139df95388d44c3c1d8abd3f1f.png

The problem arises when you work in a named view, ONLY IF you 1-change the anno-set OR layerset AND 2 save the plan view.

You can change any sets while working and the layout box WILL NOT reflect those changes so long as you do NOT save the plan view.

I now have been using plan views exclusively to send to layout but made a few changes to the toolbars. The only icon on the OOB toolbar relating to plan views is "Save Plan View" this is stupid under the circumstances and IMO part of why we see so many issues. I moved that icon to the far right of the toolbars, then add icons for "New Plan View" and "Save Plan View As" I also got in the habit of saying NO whenever the message pops up "do you want to save this plan view". I even try to force that box to pop up early in a session and check the box to leave me alone for this session so that I don't have to be sure to not read it when I close the file.

Link to comment
Share on other sites

On ‎10‎/‎6‎/‎2018 at 12:53 PM, johnbds said:

Greetings,

 

I am a fairly new user and have run into a problem creating my layout file,

 

Thank you,

John Cunningham

X10

McKeown, Colleen & Joe - 23.zip

McKoewn, Colleen & Joe - Prelim V2- HELP.layout

John, I highly respect the contributors (especially Marc, and Jerry) on this forum. I too like you; am relatively new (to using the software correctly), although I've owned a  license since X6, only now have had to depend on it more to use in my roll with my current co. am learning more about how to use the software correctly.  So short story, I was making a mess out of my Layouts / const. drawings, until Larry Hawes, and the great Glenn Woodward; helped me get on the right path, with setting up Anno sets (first) then linking Layer sets linked to each specific LS. As long as I select my Anno set, first (reflected ceiling set for example) my linked layer set will always be displayed. So far (I am practicing with them a little each day to get a better understanding of the do's and don'ts) this has worked like a charm for me. I have much more to learn, and un-learn (especially the bad habits). My personal take.

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
 Share

  • Member Statistics

    30215
    Total Members
    9156
    Most Online
    Kaminski31
    Newest Member
    Kaminski31
    Joined
  • Similar Content

    • By Ange822
      Hello,
       
      I am having issues with using the "active views" on Sheet Layouts. I just recently found this and thought it would save me a lot of time.
       
      What I'm having an issue with:
      1. It seems to be very slow, but I'm not sure if that's because of the file size? Or because I know have a bunch of Active Views for both Exterior and Interior 3D views?
      2. After sending an active view to the layout sheet, It works great until I "File Save as" a new file (when I have to make changes to a design). When I go to "Relink File" and "Update View", it re sizes the image back to the original size, so I then have to resize / zoom the image back in large to fit onto the Layout.
       
      Any ideas on how to keep the active image resized and only have to relink / update the view?
       
      I have attached some Images to help explain.
       
      thanks in advance,
      Angela 



    • By Sunnyfields
      I am doing a remodel and have created a separate existing building file and am using it as an underlay to show where walls are being removed: 
      BUT, when I export the views to layout, they all default to the last view I export. Here I export the first floor:

      So far so good. Here are the settings:

      Then it all goes awry. This is what happens when I export the second floor:

      And now the third...

      This only happens with this one plan. Could using the plan reference be messing things up? Has anyone seen this before? 
       
       
      Chief Premier X12
      Intel Core i9-10885H CPU @ 2.40GHz
      64.0 GB RAM
      64 Bit OS x64 based processor
      Windows 10 Pro
       
       
       
       
    • By woodcraftdesign
      using live camera views in layout, how do I change the size of these in the layout sheet.  I would like my renderings to measure 12" wide but I cannot change the size. Probly just an oversight on my part.  
    • By kylejmarsh
      How can I speed up layout? Seems ridiculous that moving some text WITHIN LAYOUT and not even touching my synced viewports has such an awful lag time. I have a fast computer and the modeling is plenty smooth. I also have used lots of other cad software and even old, clunky dried-up CAD software doesn't have the terrible lag that working in Layout has. 
       
      I've devised ways around it - trying to do everything in my model and nothing or as little as possible in Layout - but this is just bad and seems unnecessary. What is going on within the code when moving text like this takes a few seconds?
       
      Is this common or am I an outlier? I've posted a video of the lag time here - can anybody else corroborate this lag? Is it time for a (nother) computer upgrade, or will even DeepBlue have a similar lag time? Is it some secret setting within chief that is slowing me down like this?
       

      Screen Recording 2021-03-01 at 3.31.31 PM.mov Screen Recording 2021-03-01 at 3.23.19 PM.mov
    • By JamesKCI
      Hey all,
       
      Sorry for the slight tongue-twister of a title. I'm here with another novice question.
       
      When creating roof plans to send to layout, I'm running into an issue. After I choose to display all of my roof planes on the same level, they appear as though the program is deliberately displaying the lower roof planes on top of those that should be above. I've attached a couple snips showing an example of how one of my roof plans is drafted and another two with what that plan looks like in plan view. It's in the roof plan view but it looks the same regardless of the layer set I use.
       
       
      Much Obliged