HumbleChief

Sudden Z-Fighting Like Symptoms

Recommended Posts

Where is the plan in relation to 0,0??

 

Sometimes that can be a problem...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks Jonathan - It's very close. Just spoke to and sent the plan in to tech support. They didn't know the cause.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Larry, I think this happened to me before, and by placing a check mark  Hide Terrain Intersected by the Building solved that problem. Check make sure that window has a check mark in Terrain specification box in General tab way at the bottom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Does it only manifest using a specific camera type (does it also happen in vector view for instance?). What are you render camera settings? Try changing the settings and see if that helps at all. DJP

Share this post


Link to post
Share on other sites

Larry, I think this happened to me before, and by placing a check mark  Hide Terrain Intersected by the Building solved that problem. Check make sure that window has a check mark in Terrain specification box in General tab way at the bottom.

It's checked - thanks Greg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

not sure if it's my internet or YT but I can't get the video , can you post the plan ?

 

did you change the clipping distance to 300" (default is 24")  this helps if it zfighting usually

 

M.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Does it only manifest using a specific camera type (does it also happen in vector view for instance?). What are you render camera settings? Try changing the settings and see if that helps at all. DJP

Only in the 'Perspective Floor Overview' and I really don't want to change my camera settings as this hasn't happened ever in any other plan so I don't want to mess up the settings that have been very very good to his point.

Share this post


Link to post
Share on other sites

NP Larry, I would also try and change the material of the terrain maybe something happened to that material, who knows.... because it looks like its happening throughout the whole terrain.

Share this post


Link to post
Share on other sites

not sure if it's my internet or YT but I can't get the video , can you post the plan ?

 

did you change the clipping distance to 300" (default is 24")  this helps if it zfighting usually

 

M.

Here's the 'entire plan'

 

Z - FIGHTING PLAN.zip plan"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Now it's coming and going. I'll just have to find when it's gone and record my presentation to the clients.

Share this post


Link to post
Share on other sites

this is the KBA on Z fighting.........did you change the clipping distance to 300" (default is 24")  this helps if it zfighting usually

 

http://www.chiefarchitect.com/support/article/KB-00107/troubleshooting-why-materials-appear-to-flicker-when-a-camera-view-is-rotated.html

Definitely not Z-Fighting  - confirmed with tech - but it kinda sorta looks like it.

Share this post


Link to post
Share on other sites

All looks good here in Per. Overview so far Larry on my system ,Nvidia GFX's here.

 

one thought all my computer got auto updated by Microsoft yesterday , you sure your Drivers are all ok ?   you still on win7?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Definitely not Z-Fighting  - confirmed with tech - but it kinda sorta looks like it.

No problem here Larry.  I think it is your computer and not the file or CA's issue.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Went to full overview is it normal you don't show fascia.gutters soffits etc there are none.......except over front entrance

Share this post


Link to post
Share on other sites

Perspective Floor Overview showed the problem and it's coming and going now. One view port is good another bad. Still on Win 7, all vid drivers up to date. Never seen it before and seems to be plan specific. I created some custom materials and seemed to happen after that but makes no sense that that's the problem.

 

Probably going to have to chalk it up to experience and just get r through this plan and presentation.

Share this post


Link to post
Share on other sites

This is a self-shadowing problem non-legacy shadows have that is related to z-fighting. How far is the camera from the model? These shadow artifacts will occur when the camera is far from the model, and since zooming using the scroll wheel doesn't move the camera, you may not realize how far the camera is from the model.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No problem here Larry.  I think it is your computer and not the file or CA's issue.

No other plan shows nor has ever showed this so the computer is probably fine. It's just this plan and will probably have to live with it. Tech can't see or find a problem either.

Share this post


Link to post
Share on other sites

This is a self-shadowing problem non-legacy shadows have that is related to z-fighting. How far is the camera from the model? These shadow artifacts will occur when the camera is far from the model, and since zooming using the scroll wheel doesn't move the camera, you may not realize how far the camera is from the model.

Camera is however far is it when clicking the button. Never adjusted or had to mess with camera distance before but I'll check it in plan view. Thanks Brad..

Share this post


Link to post
Share on other sites

I think you only get shadows in Full Overview , assuming they are on in the Render Prefs.   not in Floor overviews

 

Did you try turning off Soft and Legacy shadows in the Render Prefs ?   I have both off by default

Share this post


Link to post
Share on other sites

Camera is however far is it when clicking the button. Never adjusted or had to mess with camera distance before but I'll check it in plan view. Thanks Brad..

 

I was surprised by how little I needed to move the camera before these artifacts started showing on my machine. In other plans, the camera usually needs to be much further away before there are problems, and you start seeing typical Z-fighting issues before these shadows.

 

 

Did you try turning off Soft and Legacy shadows in the Render Prefs ?   I have both off by default

 

Legacy shadows shouldn't have these artifacts.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ohhhhh  left your plan open in another tab and it is now showing weirdness in the terrain , road, driveway turf etc , while at high angles only ,not seeing it on the house.

 

am in Pre. Flr Overview too , Pre. Full Overview is fine so far.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

  • Member Statistics

    27825
    Total Members
    6254
    Most Online
    ChiefDallas
    Newest Member
    ChiefDallas
    Joined