sirwilliam

Imported 3D Symbol (3Ds) Rendering Wrong

Recommended Posts

I have created a simple 3D model in Blender, and am trying to now import it into chief X5 as a 3ds. I've done this before with other models (which were successful), but this one is giving me no end of trouble.

 

I've been battling with various settings in both Blender and chief and I still can't get it to look right. I have enabled "Cull Layered Transparent Surfaces" in the object properties which improved the situation, but it still looks like this, with the wheels showing through the body (no matter which angle you view from). As you can see from the screenshot, it is shown in the preview window without a problem at all.

 

Does anyone have any suggestions on what could be causing it or how I could set the model up differently to avoid this issue?

post-3447-0-09614900-1417776455_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sometimes the material can cause that but another possibility is to try a DAE(Collada) file. It's Blender's default export/import format and Chief imports them pretty well. It also triangulates the mesh during export so Chief has an easier time reading in the faces.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for the help! Would that be some sort of transparency issue or some sort layering thing?

I can't see the option to import from DAE, is this possible in X5? I only have DWG, DXF, OBJ, 3DS, SKP

Share this post


Link to post
Share on other sites

this forum won't let me upload blend files

 

most file types have to be zipped first

 

Lew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you Sir for posting the blend file.  Will have a closer look in the morning.  Cheers!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you very much! Was this issue maybe caused by a dodgy alpha channel in the png itself, or could it be reported as a problem with chief?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

  • Member Statistics

    27868
    Total Members
    6254
    Most Online
    RobertJr
    Newest Member
    RobertJr
    Joined
  • Similar Content

    • By hamedDesighn
      Hi every one , how can i achieve these as shown in pictures below with raytracer render  :
       


      Guys im really waiting for someone answering me please
    • By No1ZZTopfan
      Instead of spending hours searching, I prefer to do this. My apologizes.

      I've designed homes in previous versions of CA. All the way back to 4. Well, computer HD crashed a while back and nearly lost everything. After new HD, installation of CA 12 w/bonus materials, its back to normal. However...
       
      When I render anything in any of the 6 houses in version 12 I get this alert window (see pic) telling me it can't find the files on the list. Instead of spending hours replacing each one, I would like to know if there is way to simple delete or restore them back to their default material setting, delete them altogether, anything! I can't seem to do them (delete is dimmed) either for some reason. Thanks in advance.
       
      Using CA 12 with all bonus materials.