Auto Deck Framing Backwards


CarolinaDecks
 Share

Recommended Posts

Recently the auto-framing for my decks have been generating in reverse, with the first beam just inches from the house, and then no support towards the outer edge of the deck. I've attached a recent screenshot. I'm hoping this is just a setting or configuration I missed, maybe something indicating that the wall of the house will bear the load of the deck. Any clue how to do this? It's such a pain to manually redo every single beam, post and footing when I have everything specified otherwise. Thanks! 

Deck Framing.JPG

Link to comment
Share on other sites

Thank you, Graeme and Eric. Appreciate the feedback. I hadn't thought about the unassigned interior space being an issue - but unfortunately that did not fix the problem. I've uploaded a sample file for reference. Appreciate any insight you have on this issue, if any! 

 

Also, I have searched this form meticulously over the past few weeks. (And have been grateful for the incredible resource that this forum is!) I have also watched countless tutorials at this point, as I'm assuming this issue is user error, but have had no luck. I do apologize if there is another post with this answered - I will continue to search here and elsewhere until I figure this out! If/when I do, I will post back for reference. 

 

*I am trying to upload a plan but the upload keeps failing (it's only 4mb). Please excuse my naivety here - but what's the best file format to upload if not .plan? 

 

Thank you! Framing Update 2021-09-07.plan

CC

Link to comment
Share on other sites

I am not 100% sure of your requirements but if you make the invisible wall between the 2 decks a no room def wall, or delete it, the deck framing will build correctly.

It looks like that wall may have only been there for you to design the roof?

Screen Shot 2021-09-08 at 3.00.05 pm.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

I don't have a lot of time to dig into exactly what might be happening, BUT...Chief seems to be getting confused by not only the invisible wall Glenn mentioned, but also by the solid wall types being used to define the deck.  Its as if Chief thinks those walls are the building when generating the deck supports.  Change those to railing walls or Invisible walls and the problems also seem to go away that way.  I would definitely send this one in to tech support.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Glenn and Michael, 

 

Thank you!! Yes, it does seem the issue is around the walls - I hadn't caught that yet! Makes sense because it's happening on many of my covered deck/"porch" projects where I have a wall system and a roof above deck framing. (And some invisible walls and/or exterior real walls with vinyl windows). 

 

I will look into sending to Tech Support for their reference. 

 

Thanks again!  

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
 Share

  • Member Statistics

    30060
    Total Members
    9156
    Most Online
    StephenM
    Newest Member
    StephenM
    Joined