Kbird1

MAC OS Mouse Right Click and Scrollbars Enabling

Recommended Posts

I don’t use MAC OS myself but many other Users I know do, and I am not sure if this is new in Catalina OS, the latest update ?, but I have had to show People numerous times in the last month or two, how to both turn Scrollbars and the Mouse Right Click Buttons on, some didn't even realize their Mice had a Right Click option.
 

1.     MAC OS  seems to have its Scrollbars Turned Off by Default, so they aren’t seen in Chief either after Enabling them in View > Scrollbars

 

 Go to > System Preferences > (search) ScrollBar Behaviors at top left > Open > and Set Scrollbars to Always in the 2nd section.

 

2. MAC OS  also seems to have its Mouse Right Click turned Off by Default too in some cases, so it also can’t be used in Chief ,

for example in the Project Browser in Plan Views > Open Object or create a New Cad Detail by Clicking On the CAD Details Header,

or to Edit Page Information in a Layout.

 

 Go to > System Preferences > Mouse > place a Check in the box for Secondary Button by Clicking on it

( If desired the Secondary button can be your Left or Right Click eg if you are left handed, choose appropriately ).

 

Sorry I can't add Pics as I don't have a MAC to take some Screen Snips on.

 

 

Mick.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have a MAC...I’ve never had to do what you describe.  Weird.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Long time Mac user and the only time I have seen it not be on by default is when someone had a 3d party mouse before adding their apple Magic Mouse.  I do always make some adjustments to speed and a couple of other settings when I setup a new Mac as well so I am pretty familiar with the mouse settings.

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 minutes ago, SNestor said:

I have a MAC...I’ve never had to do what you describe.  Weird.  

 

I don't have a Mac so can't really say if it is the OS Version or ??? , just thought I'd post it up in case there are Others with the same issues. 

 

* You may also know your way around a MAC and I not sure some I helped do :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2/4/2020 at 12:13 AM, Kbird1 said:

 

I don't have a Mac so can't really say if it is the OS Version or ??? , just thought I'd post it up in case there are Others with the same issues. 

 

* You may also know your way around a MAC and I not sure some I helped do :) 

 

Thank you, Mick!

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 hours ago, DG1949 said:

 

Thank you, Mick!

 

Happy the post finally helped someone here too :) 

 

If your Sig. is correct ? there maybe and update for x12 for you ...22.1.1.1 is the latest I think , at least on Windows.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

  • Member Statistics

    27602
    Total Members
    6254
    Most Online
    Floriance
    Newest Member
    Floriance
    Joined
  • Similar Content

    • By 9atatimer
      I'm using X11 premier on a mac -- I have an exterior garage wall (with a centered garage door) and a gable end -- I'd like to split the attic wall of the gable end into 3 parts -- the central region above the garage door, and the left and right, to have a different material above the garage door.

      I have Default Settings > Roof > Auto Rebuild Roof set to Off
      I have Default Settings > Framing > Automatically Build Floor and Ceiling Framing Off on all framing types.
      I have Default Settings > Walls > General Walls > Auto Rebuild Attic Walls set to Off

      If I delete the roof and ceiling planes with Build > Roof > Delete [X] and then use the Build > Roof > Build Roof ... dialog to rebuild the roof and attic from scratch -- I leave the Auto Rebuild Roofs set to Off, to be clear -- and then edit the resulting gable roof on the attic layer, I can split it twice to produce the three separate wall sections, but once I change the exterior material on any of the sections, the three wall segments get replaced with a single wall again.  The new wall has my selected material, but that does me no good as I need the distinct secgments.

      Anyone know what setting do I need to turn off to maintain the manually edited gable end?  Or is this a mac bug?

      Or, barring that, does anyone know what approach will let me give the desired finish detail (attached a pic of a freehand elevation)?

    • By clarkbreyman
      Working on a very simply model (my first - just a kitchen) in X11 on MBP 13 2018 (16GB ram, Quad i7). I started getting lock ups when using materials and things have progressed to more random lockups opening views and panning. 
       
      The most recent stack trace looks like this at the bottom:
       
      47  qtrender::CAOpenGLWidget::paintGL() + 169 (CAInterior + 19921801) [0x10befdb89]
        47  QMetaObject::activate(QObject*, int, int, void**) + 2320 (QtCore + 2219168) [0x127728ca0]
        47  qtrender::LayeredCanvasGL::paintLayers(bool) + 183 (CAInterior + 19950759) [0x10bf04ca7]
        47  qtrender::LayeredCanvas::paintLayersCore(bool) + 322 (CAInterior + 19941442) [0x10bf02842]
        47  qtrender::CanvasLayer::doPaint(bool) + 76 (CAInterior + 19922860) [0x10befdfac]
        47  qtrender::CanvasLayer::paint(qtrender::PaintTarget&) + 55 (CAInterior + 30269943) [0x10c8dc1f7]
        47  QMetaObject::activate(QObject*, int, int, void**) + 2320 (QtCore + 2219168) [0x127728ca0]
        47  CanvasPaintGLController::paintGL(qtrender::PaintTarget&) + 164 (CAInterior + 7998116) [0x10b39eaa4]
        47  CanvasPaintGLController::paintScene(qtrender::PaintTarget&) + 727 (CAInterior + 7998983) [0x10b39ee07]
        47  qtrender::PaintTarget::Painter::~Painter() + 31 (CAInterior + 19973631) [0x10bf0a5ff]
        47  qtrender::FramebufferPaintTarget::endPaintImpl() + 121 (CAInterior + 19929321) [0x10beff8e9]
        47  render_engine::RenderableMesh::drawImpl(render_engine::GpuResourceContext&, unsigned long) const + 1154 (libCARender.dylib + 1362338) [0x11f50e9a2]
        47  glDrawArrays_GL3Exec + 254 (GLEngine + 696989) [0x7fff3eff729d]
        47  glrIntelRenderVertexArray + 254 (AppleIntelKBLGraphicsGLDriver + 58310) [0x7fff2c5323c6]
        47  GenContext::ProgramPipeline() + 16522 (AppleIntelKBLGraphicsGLDriver + 76968) [0x7fff2c536ca8]
        47  void updateBindingTable<SGfx3dStateBindingTablePointers>(GenContext*, unsigned int, SGfx3dStateBindingTablePointers&) + 2647 (AppleIntelKBLGraphicsGLDriver + 89325) [0x7fff2c539ced]
        43  IOAccelContextAddResource + 8 (IOAccelerator + 9304) [0x7fff58820458]
       *38  hndl_alltraps + 223 (kernel + 928079) [0xffffff80002e294f]
       *29  user_trap + 684 (kernel + 2512220) [0xffffff800046555c]
       *29  exception_triage_thread + 417 (kernel + 1300561) [0xffffff800033d851]
       *24  exception_deliver + 1295 (kernel + 1299935) [0xffffff800033d5df]
       *23  mach_exception_raise + 269 (kernel + 1692381) [0xffffff800039d2dd]
       *16  mach_msg_rpc_from_kernel_body + 268 (kernel + 1320764) [0xffffff800034273c]
       *16  ipc_kmsg_send + 309 (kernel + 1148453) [0xffffff8000318625]
       *13  ipc_kobject_server + 568 (kernel + 1317272) [0xffffff8000341998]
       *13  ??? (kernel + 1693962) [0xffffff800039d90a]
       *7   catch_mach_exception_raise + 103 (kernel + 1614855) [0xffffff800038a407]
       *3   handle_ux_exception + 387 (kernel + 7494691) [0xffffff8000925c23]
       *2   IOLockLock + 33 (kernel + 2480657) [0xffffff800045da11]
      Kitchen1213B.plan
    • By EdKalen
      I am having cursor issues that I can't seem to figure out and it's becoming quite the patience tester. As I run the program from the start everything works fine, once I select an elevation view, then go back to the layout view, my cursor disappears from the field but can be seen on the toolbars. I need to restart the program before it appears again.

      Running X11 on Windows 10
      I am using a Logitech MX laser mouse. Tried to delete it and reinstall it.
      Checked for driver updates. No change.

      What else can I check?
    • By acquavella
      Hello! I'm using X7 Interiors as I specialize in kitchen and bath.  I recently bought a new iMac (specs below) hoping that Chief Architect would work better as it would suddenly quit with errors when I was running it on my 2013 MacBook Pro.  The random quitting still occurs (which is annoying, but that's not my question here); however, ray trace which, ironically, worked on my 2013 MacBook Pro will not even start on my 2017 iMac.  I receive the following error:
       
      /Users/autobuild/p4sync/dev/releases/17/chief/source/raytrace.cpp(619): Error #272032202
      "Unable to open ray tracing engine - ray tracing disabled for this session."
      10/24/2018 10:49:20 PM
      Build: 17.3.2.2OSX
       
      I've already tried their suggestions... I made a simple plan and it still came up with the error.  Then I checked for updates in both Chief Architect and my system and they are up-to-date.
       
      I plan on upgrading in December to the newest Chief Architect assuming these problems will go away... but I'm scared that they won't.
       
      Any help or ideas would be appreciated! Thanks!
       
      Chief Architect Interiors X7
      Build: 17.3.2.2OSX
       
      iMac (Retina 4K, 21.5-inch, 2017)
      3.6 GHz Intel Core i7
      Memory: 16 GB 2400 MHz DDR4
      Video: Radeon Pro 555 2048 MB
    • By usingchief
      I am contemplating purchasing a new MacBook pro.  Currently I have a mid-2014 version, 2.5 GHZ, Core i7,... now running Mojave OS, have 16GB Memory / Graphics card: 750M/2048MB.  Sometime CA runs SO SLOW especially when opening up the library.   Any advice from Mac people who use CA on their MacBook pro would be appreciated. ;-)