lbuttery

3D Symbol Placement Block

Recommended Posts

I prefer to have a separate plan for each building then create a 3D symbol of each building and store in the library

 

then create a site plan with the terrain and roads and sidewalks and then place each building symbol in the site plan

 

as has been noted if the building needs changes then a new symbol has to be created and the placed in the site plan

 

I'm seeking an easy way to place the new symbol in its proper location

 

I'm trying to use a "placement block" sized such that the building needs to fit within the blocks "envelope"

 

I have the placement block as a polyline solid and set to red in plan mode

I currently have the "Sawmill_Symbol" layer off - turn that layer on to see how the Sawmill fits within the "placement block" envelope

 

I would like the "placement block" to be somewhat transparent so you can see the block and yet still readily see the Sawmill inside

I have fussed with the transparency slider but to no joy

I have forgotten how to adjust materials etc

any pointers on where I go to do this adjustment - there are so many dbx's and so many settings that I am lost

I don't understand why the transparency slider is having zero effect ?

 

also, try moving the Sawmill Symbol away from the placement block and then placing it properly within again

any tips on how to ensure accurate placement - hopefully "easily" ?

 

thanks for any tips

 

Lew

 

BUTTERY_SAWMILL_CT_SITE_180210_1120_LBX9.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lew, didn't you start drawing this a long time ago using what version?, before transparency? if so, I would try to copy the entire plan to  a new profile plan in X9. that might restore all the new tools you might need.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Not sure exactly what you're going for Lew, but I just changed the fill style to solid and bumped the transparency up...

5a7f5becb0c82_pic1.thumb.jpg.b737bc22d6263cef41f8f69f243a1889.jpg

pic 2.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Perry:

 

this is a brand new model done in X9

 

you must be thinking of something else I did awhile back

 

Lew

Share this post


Link to post
Share on other sites

I just changed the fill style to solid and bumped the transparency up

 

Michael:

 

I had tried that but the transparency setting was "grayed out" ???

 

I'll try again

 

Lew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Michael:

 

with the fill style set to solid the "transparency pattern background" is "grayed out"

 

Hence I didn't try the transparency slider (I should have tried)

 

I had set the "Fill Style" to sand and tried the transparency slider in 3D mode and nothing happened

 

I just tried it with fill style "solid"

I now see that it changes the transparency in plan mode

 I do like it at 50% transparency in plan mode

 

is it possible to control the transparency in 3D mode ?

 

that was my goal  - to see the Sawmill with the "placement block" in transparent mode

 

thanks

 

Lew

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Michael:

 

fantastic :)

 

thanks for taking the time to make a video

 

that should do the trick

 

Lew

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Michael:

 

any thoughts on a "better/easier" way to replace the Sawmill symbol if it ever needs updating ?

 

Lew

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, lbuttery said:

Michael:

 

any thoughts on a "better/easier" way to replace the Sawmill symbol if it ever needs updating ?

 

Lew

Yup.

 

Replace From Library...

Replace.thumb.jpg.231c6e57a126f461f18aaebbbbdaffd9.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Michael:

 

wow, forgot about that

 

after dinner I will give it a try

 

thanks

 

Lew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Michael:

 

thanks so very much for the refresher on setting materials and transparency

 

I now have the "placement block" set to transparency in plan mode and 3D mode

 

your tip on using "replace from library" works very nicely

so I suspect the "placement block" may not be needed anymore :)

 

open the attached site plan and in 3D mode turn off the "placement block" layer

 

then select the "Sawmill Symbol" and use "replace from library" and choose the TEST sawmill symbol

 

you should see one wall turn to blue paneling :)

 

in the past there has been debate over the "hassle" of keeping each building in a separate plan

and then creating them as symbols to be placed in the master site plan

 

"replace from library" appears to have eliminated this hassle :)

 

fantastic :)

 

Lew

BUTTERY_SAWMILL_CT_SITE_180211_0950_LBX9.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

  • Member Statistics

    27470
    Total Members
    6254
    Most Online
    CAJNENT
    Newest Member
    CAJNENT
    Joined