Sign in to follow this  
country

Small gliches

Recommended Posts

I am doing a small garage addition to a farmhouse.  They are adding the new entry over the old garage grade-beams.

I have placed the piles but when I did a section through the old garage (S10) the piles are offset from the grade beam.  When you click on them in plan view the center point is also offset but they look correct.  I just copy/pasted all these old piles so do not know what happened as all the others are correct.

The other issue I notice was the back corner of the roof.  (Elev. 2)  The box eave isn't framing the same as all the rest, so not sure what I did there either.

Neither of these are important to the new addition but I would like to know what has happened so I can correct it in future plans.

Delparte.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

I, like you was not able to adjust the piers you used. So I would abandon that approach and use "shapes-cylinder" that I can manually adjust. That is manual but also has the attribute of being able to edit-locate the piers.

 

DJP

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

For the piers, I think your problem is that you are using a pony wall.  The pier is automatically centering itself below the main wall (and not the lower wall section).  Solutions that come to mind...

 

-Like David said, abandon the pier and use a primitive solid, slab, or something else.

-Add a an extra Opening (No Material) layer to that upper wall definition that causes the pier to center itself.

-Abandon the pony wall idea and build an extra...very short...room so that the pier will be centering to the foundation wall and you can adjust the upper wall section to where you want it. 

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

The issue with the box eve seems to be related to your soffits over that back little covered entry porch area.  If you change the soffit from Default to Overhang you can get that to clean up.  Not sure exactly why...might have something to do with the way you built the roof.   The best solution might be to place a break in that roof plane so you can assign 2 different soffit depths, or to use invisible walls over the back porch to create a ceiling.  Not really sure.  The best solution is probably better decided by you as you know exactly what you want.  That's what seems to be causing your issue though.

 

On a side note...That's a pretty simple roof.  It seems it could be done entirely done with auto roofs which might not have resulted in the same issue.  Just a thought.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for all the input.

On the piles: I would have understood about the offset under the pony wall but was confused that they showed properly in the plan view. I will just adjust with a slab so it looks right in section. I used a pony wall because that is what will happen in real life. I think adding the "no material" layer to the wall definition may be the best solution if I was doing it again.

I did use the auto roof originally but they changed their minds a couple times on the entry way so it was adjusted both times. (while they were sitting here, so manual was the fastest). I imagine that may have caused the problem but I'll check your solutions out so I can fix it myself if it happens again.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Can anyone explain why the piles (footings) show centred in plan view when they are actually offset? Is this a bug? And why can we not offset them individually?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Can anyone explain why the piles (footings) show centred in plan view when they are actually offset? Is this a bug? And why can we not offset them individually?

 

I don't know the answer to that question.  Truth is that the piles are centered beneath the upper wall section but they show in plan view as being centered beneath the lower wall section.  I would consider this a bug and think you should report it.  Note that if you select the pier in plan view that the edit handles show it centered under the upper wall section, only the circle representation is in the wrong place.  I also think that its incorrect to automatically center the pier beneath the upper wall section.  It should be centered beneath the lower wall section.

 

With regard to moving those piers.  They are a special type of "smart" structural object, not unlike the footing under a foundation or the framing for a roof.  Right or wrong, they are there to serve a specific purpose (in this case to support the wall above) and therefore we have very limited control over where they can reside.  Having said that, I still believe they should be placed centered beneath the lower wall if anything and I think they should have an offset value added to the dbx.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

I went ahead and submitted a report/request on the pier and pony wall issue myself. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks Michael. I did add an extra empty wall space to the upper portion to make it 8" to match the foundation but the pile still wasn't quite centred. I will send in the original drawing as I think the footing should centre under the foundation portion of a pony wall (just as it shows in plan view).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just a quick update...

 

The issue with piers and pony walls has been fixed in the most recent update.  Thank you for listening Chief.  Keep up the good work.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

I saw that too. I'll have to give it a try.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Member Statistics

    28833
    Total Members
    9156
    Most Online
    Chieftan_1
    Newest Member
    Chieftan_1
    Joined
  • Similar Content

    • By stevenyhof
      I have run into this a few times and can't seem to get rid of it. I do not want the boxed fascia on the gable end.
      I want what is on the left, not on the right.
      I even deleted the right roof and copied the left to the right - it just comes back.
      Thoughts?
      Thank you!
      SND1854 Potter Barn.plan

    • By GMTinc
      Doing an as-built.  I created the basic roof using auto-roof and then edited it manually to raise one section higher.  This created a gable over a lower roof.  I cannot get either that gable wall or the eaves to cooperate.  I am attaching the file. 
       
      You will note that the gable in question is showing a boxed eave on the front.  This is what was selected in all the dialogues; however, the other eave of that same gable is showing a continuous return.  In all of that, the abutting roof 2nd floor lower wall, is in the picture for some reason and interfering with the generation of the gable wall and is apparently the end point for the continuous eave return.  Interestingly, you will note there is a small bump out on the rear of the building with no roof.  If I generate a manual shed roof over this section, the single boxed eave changes to a continuous return eave.
       
      I usually build roofs manually, but things like this usually cause problems.  Thought I would try, as is always suggested, to start with an automatic roof and manually adjust it hoping to eliminate joining issues that are often hard to find with manual roofs.  This one seems to have several issues and I need help.
       
      Oh yeah,......... using X-10
       
      Thanks
      Dossenbach Existing Plan.plan
    • By ComputerMaster86
      I know you all may wonder why I would want to do this.  Anyway, is there any easy way to have the bottom edge of the fascia boards be flush with the bottom edge of the soffit?  I have never figured out an easy way to accomplish this.  I know I can change the size of fascia boards and the soffit so that everything is real close to what I am trying to achieve.  I just wish there was an easier way to accomplish what I am trying to do  The look I am trying to achieve would look something like the flush eaves in the second picture but, they would still be boxed eaves.  If that makes any sense.